Darum har mistet en stor ildsjæl. Elisabeth M Rasmussen sov stille ind d. 1.12.24 efter at have fået en massiv hjerneblødning 2 dage tidligere.
Elisabeth var involveret i utallige ting i Darum og i Lokalhistorisk forening i Bramming. Der er et stort tomrum tilbage, mange steder og på mange måder.
Mindeord fra Helle Ertmann:
Kære Elisabeth.
Når jeg skal fortælle om dig, kan jeg vælge at fortælle at du i 2012 var med til at starte hjemmesiden darum.dk op. I var i starten 4 i redaktionen, men den ene efter den anden faldt fra, grundet sygdom og flytning. Den sidste del år har du selv siddet med hele hjemmesiden. Den har altid været i tiptop-orden og står øverst, når man googler Darum. Vi har altid kunnet sende indlæg til dig, og inden du lagde dem op, gjorde du dem lige lidt mere læsevenlige og interessante.
Senere var du også med til at starte vores fb-gruppe Darum - byen bag diget op. Her var du også her i flere år den eneste, der drev den – altså lagde alle indlæg op for lokalrådet og for andre, så det passede til mediet. Oftest lavede du koblingen fra hjemmesiden til fb-gruppen.
Da Darum Lokalråd blev stiftet i 2013, blev du valgt ind. Her ydede du et stort arbejde, men her viste du også at du var standhaftig med dine principper. Da lokalrådet kom i modvind i forhold til vindmøller, var der mange kritiske røster mod lokalrådet – også for mange og for urimelige. Det ville du ikke finde dig i. Du meldte dig ud ved årsmødet, og så dig ikke tilbage.
Det afholdt dig dog ikke fra at deltage i talrige af lokalrådets arbejdsgrupper, mest kendt er nok arbejdet i Vadehavsgruppen, hvor du fik mulighed for at formidle noget af din store kærlighed til Vadehavet – både naturen, kulturen og historien, så andre også kunne opleve glæden herved.
Det blev til 3 gange Darum Vadehavsdag. Den første planlagt, med fondsindsamling og afholdelse, af 3 kvinder. De sidste 2 gange af kun os 2. Det var et stort arbejde. Og igen med faste principper for, hvad en Vadehavsdag er – nemlig en dag i Vadehavets tegn med oplevelser i, ved Vadehavet og om Vadehavet. Ikke et tivoli. Dermed var der klare regler for, hvad der kunne være med på Vadehavsdagen. I øvrigt en kæmpe succes med op mod 1000 deltagende hver gang. Nogle super–dejlige dage.
I samme ånd blev du også Ambassadør for Nationalpark Vadehavet, altså en formidler viden om Vadehavet og Nationalparken. Det var også din ide, at Darum Lokalråd blev Nationalparkpartner. I samme ånd blev Marskgårderuten etableret, en rute der fører den besøgende rundt i Darum, ad kirkestien og forbi mange af Darums flotte marskgårde.
Af andre arbejdsgrupper under lokalrådet du deltog i, kan nævnes Kirkesti–gruppen, der fuldførte et allerede igangværende projekt med at få slotsgrus på kirkestien og opsat informationstavler langs stien.
Der var Den Grønne Bande, hvor du især var med til at afholde affaldsindsamlings- dage og indvielse af Tue Sø. Og forsøgte at drive biodiversitet på trekanten ved SOS, et projekt der gav grå hår.
En fjerde arbejdsgruppe var Biodiversitetsgruppen af flere omgange.
En femte arbejdsgruppe var Sneum sluse-gruppen, der har fået indsamlet fondsmidler til opsætning af madpakkehus, shelter og stormflodssøjle ved Sneum sluse, samtidig med at Nationalparken har udvalgt det til Info-sted og opsat informationstavler. Det var et stort arbejde med anke og modsvar på denne anke med meget mere. Men det blev et godt projekt og en fin indvielse.
Du blev også pludselig den, der stod for ”Vi går sammen i Darum”, den første mandag hver måned kl. 10.00 i Darum – året rundt.
Dette er blot et uddrag af alt det arbejde, du har udført for Darum. Du har været min sparringspartner i stort og småt gennem alle årene. Det har været en stor og uvurderlig hjælp for mig.
Du var altid god for et godt stykke arbejde, og en god snak undervejs. Vi har ofte siddet og lavet f.eks. ansøgninger til over midnat. Afbrudt at lidt privat snakundervejs.
Samtidig hermed var du i en meget lang årrække leder af Darum Sognearkiv, dette arbejde udførte du også med sikker hånd. Du havde et stort samarbejde med mange rundt om i byen herom.
Du var med i Lokalforeningen for Bramming og omegn. Og endelig redaktør for Lokalårbogen for Brammingegnen. Et megastort arbejde, der kørte hele året rundt. Næppe havde der været bogudgivelse sidst i november, før ideer til næste års artikler blev drøftet og valgt ud. Så skulle de redigeres, måske endda delvis skrives, der skulle vælges billeder og disse skulle krediteres og omtales korrekt. Det var ved præsentationen af Lokalårbogen 2024 blandt lutter kendte, at du blev syg.
Jeg kunne også vælge at fortælle om, at du var en meget afholdt, sød og hjælpsom bibliotekar på UC-syd, men allerhelst vil jeg sige at du var en sand ildsjæl. Når du gik ind for noget, skulle det være helt perfekt. Du gik ikke på kompromis med tingene. Du var et ordentligt menneske og ting skulle laves ordentligt.
Det oplevede jeg på nærmeste hold og holdt meget af. Når vi havde en aftale om hvad der skulle laves inden næste møde, så var det lavet, og mere til.
Vi har ved udførelsen af mange af de ovenstående opgaver for lokalrådet tilbragt mange timer sammen. Ud over arbejdet var der altid plads til humor. Du var betænksom og interesseret.
Vi har været på ekskursioner rundt i Vadehavsregionen for at få ideer til Vadehavsdagen, sådan på papiret, men mest fordi vi nød at udforske de forskellige steder og museer. Det, gåture og mange gange kaffetår samt snakke om alt og intet. Det var uundværligt.
Du vil blive savnet så meget. Tak.
På Ingrids vegne:
Efter Elisabeths ønske går hendes legeme til Neurologisk forskning og der bliver ikke bisættelse. Der vil senere blive afholdt et Mindesamvær. Hvor og hvornår vil blive meldt ud til den tid.
Redaktør bemærkning:
Der kan fortsat sendes indlæg til hjemmesiden til redaktion@darum.dk.
Og husk endelig input til kalenderen.
På sigt vil der komme en ny redaktion bestående af 3-4 personer, da det er nødvendigt for at overtage arbejdet efter Elisabeth.